35 poze   21062 vizite

Socializare rasa Amstaff

Cainii din rasa Amstaff sunt in general extrem de prietenosi si nu ataca oamenii. Acest lucru este valabil chiar si in cazul cainilor care nu au beneficiat de o socializare corespunzatoare, lucru care nu prea ramane valabil la cainii din alte rase. Cu toate acestea, e bine sa nu va asumati nici un risc. Inca de la o varsta frageda, ar trebui sa incurajati prietenii, strainii si copiii de toate varstele sa se joace cu puiul.Incercati sa-l cresteti astfel incat sa asocieze orice intalnire cu oamenii ca pe ceva foarte pozitiv. Plimbati-l prin zone foarte aglomerate pentru a-l obisnui si cu prezenta multor oameni. La cainii Amstaff de rasa pura, mai degraba ai probleme cu ei incercand sa-i convingi sa nu linga orice persoana care le iese in cale.Totusi, ca la toate rasele de caini, se intampla foarte rar sa existe si exemplare agresive la om, de cele mai multe ori fiind cazul cainilor obtinuti de crescatori nepriceputi (dar nu intotdeauna).

Sa detii un astfel de caine este un lucru oarecum dificil mai ales pentru persoanele neinitiate care nu au mai detinut un exemplar din aceasta rasa in prealabil. Exista cativa factori care cauzeaza agresivitatea cainilor fata de oameni. Uneori, problema vine din comportamentul prea dominant al animalului, lucru care poate fi inlaturat printr-un dresaj corespunzator, daca stapanul reuseste sa se impuna. In orice caz, la primul semn de agresiune de acest gen, este bine sa cautati ajutorul unui specialist, eventual al unei persoane familiarizate deja cu rasa.

Daca doriti sa puteti iesi cu cainele in locuri unde exista si alti caini, trebuie neaparat sa incepeti socializarea inca de la o varsta foarte frageda, sa-l duceti in locuri unde sunt si alte rase de caini, de toate taliile si tipurile de caracter (mai putin cei agresivi sau bolnavi) si sa-l lasati sa se joace si sa interactioneze cu acestia avand grija sa-l corectati de fiecare data cand incearca sa devina prea dominant sau hiperactiv, riscand altfel sa devina deranjant pt cainii mai batrani sau mai putin activi si sa determine o riposta din partea acestora care ar fi un pretext pentru o eventuala incaierare.


O problema comuna la Amstaff este ca se joaca prea dur, nestiind nici ei acest lucru. Adesea isi sperie partenerii de joaca fara sa vrea. E ideal sa alegeti ca parteneri de joaca pentru pui caini cu temperament linistit, de talie mare. Daca puiul devine prea dur cu partenerul de joaca, certati-l si corectati-l, nemailasandu-l sa se joace. Amintiti-va ca un pui nu e un monstru, nu are cum sa-si raneasca serios partenerul de joaca.Perioada cruciala pentru socializare este aceea intre 8 si 16 saptamani. Daca asteptati pana atinge varsta de 6 luni inainte sa expuneti puiul contactului cu alti caini, s-ar putea sa fie prea tarziu pentru el si sa va treziti cu un caine pe care nu-l veti putea niciodata lasa fara lesa in parc. Socializarea nu poate intotdeauna sa previna agresivitatea unui Amstaff fata de alti caini, dar daca nu il socializati, in mod sigur exista sanse sa va loviti de aceasta problema.
In timpul procesului de socializare nu lasati niciodata cainele sa puna in pericol viata altui caine. Nu uitati ca adesea chiar si acei Amstaff-i foarte bine socializati pot sa devina agresivi fata de alti caini, de obicei intre varstele de 1 an si jumate si 3 ani.
Acesta este unul dintre inconvenientele detinerii unui caine din aceasta rasa.Ca si socializarea, este bine sa incepeti de foarte devreme un dresaj disciplinar. Este esential sa aveti cainele, cand va ajunge adult, sub control total. Impotriva credintei populare, dresajul nu va schimba cu nimic spiritul temerar al cainelui. Ca la orice alta rasa, un caine Amsatff care nu este dresat si este lasat sa faca absolut ce vrea, va deveni nelinistit si confuz, pentru ca nu isi va cunoaste locul in haita, nestiind cine este seful (asta pentru ca orice caine asociaza familia in care traieste cu haita). Din acest motiv, si nu pentru ca le-ar fi foame, sunt nefericiti lupii singuratici si cainii pierduti. Din acest punct de vedere un Amsatff nu este diferit de un lup sau oricare alt caine.Unul dintre miturile care au facut mult rau in trecut : "singura modalitate de a face un caine sa te asculte e sa-l bati cat poti de tare". Aceasta este o mare greseala, tocmai pentru ca orice Amstaff este un animal foarte sensibil. Un astfel de tratament nu duce decat la mai rau. Acesti caini iubesc alintarile si mangaierile si mai degraba asa veti obtine de la ei orice doriti.
La un moment dat, cand puiul va creste, va trebui sa-i alegeti o zgarda, eventual o zgarda de forta. Nu uitati ca acesti caini sunt mai insensibili la durere , asa ca o zgarda normala s-ar putea dovedi insuficienta atunci cand veti dori sa-l corectati cu smucituri de lesa. Nu este insa recomandabil sa alegeti o zgarda strangulanta, pentru ca aceasta ar putea rani traheea cainelui, el nerealizand ca isi face rau.
Odata ce cainele este socializat si dresat asa cum trebuie nu exista nici o limita pentru el. Un Amstaff poate face orice lucru pe care il poate face oricare alt caine, indiferent de rasa. Amstaff-ul este un caine foarte versatil si un atlet neobosit. In SUA foarte multe exemplare au castigat concursuri de dresaj, agility, urma, samd. Multi sunt foarte buni caini de vanatoare, pentru vanatul mare. Fiind crescuti pentru efort sustinut pot alerga ore in sir, asa ca sunt companioni excelenti pentru persoanele pasionate de drumetii pe munte sau plimbari lungi cu bicicleta. Multi pot sari incredibil de sus.




Socializarea timpurie nu este o garantie impotriva aparitiei agresivitatii fata de caini, dar, combinata cu un dresaj disciplinar serios, de cele mai multe ori poate suprima tendinta nativa a cainelui de a lupta cu alti caini. Amintim ca socializarea cu alti caini trebuie inceputa de cand ati luat puiul.Incercati sa gasiti alti pui si caini adulti care sa nu fie agresivi si mergeti cu puiul sa se joace cu acestia, daca se poate in fiecare zi. Ca si oamenii, cainii sunt fiinte sociale. Sunt mai fericiti in compania semenilor lor. Si totusi, joaca cu ceilalti nu este in acest caz ceva cu care cainele se naste, ci se invata din experienta.Ar trebui sa tineti totdeauna sub supraveghere puiul, cand se joaca. Joaca consta in doua activitati primare: imitarea luptei si imitarea comportamentului din timpul vanatorii. Pentru cineva care si-a luat caine pentru prima data, astfel de jocuri pot parea mai serioase decat sunt in realitate. Cainii se joaca destul de dur, se latra, se maraie, se musca. Uitati-va insa daca participantii la joaca schimba intre ei pozitiile, fiind pe rand cand dominanti, cand supusi. Acest lucru este un indicator sigur ca cei doi caini nu se vor lua la bataie, ci accepta regulile jocului.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.